Skip to content
0477/656 102 wanda@allureskincare.be GRATIS VERZENDING VANAF €85

Welke vorm van vitamine C voor je huid?

5 SOORTEN VITAMINE C IN HUIDVERZORGING VOOR EEN MOOIE HUID

Vitamine C is een beroemd ingrediënt in cosmetica dat ik met veel plezier dagelijks gebruik. Het is krachtige antioxidant die je huid verheldert, de teint egaliseert, verbetert de collageenproductie en bestrijdt schadelijke vrije radicalen (zonlicht, stress, vervuiling, ongezonde voeding..).

De voordelen zijn talrijk, maar wil je resultaat dan is het belangrijk dat je het juiste type vitamine C gebruikt. Er worden zes verschillende vormen van vitamine C toegepast in huidverzorging, en elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kom er achter welke het beste voor je is, hoe je ze moet gebruiken en mijn persoonlijke favoriet.

L-Ascorbinezuur

L-ascorbinezuur is de meest bekende en bestudeerde vorm van vitamine C als het gaat om huidverzorging. Producten met L-ascorbinezuur hebben doorgaans een lagere pH, rond 3,5, voor een optimale opname en anti-ageing voordelen. Maar gevoelige huidtypes moeten op hun hoede zijn, omdat producten onder de natuurlijke pH-waarde van de huid van 5-7 irritatie kunnen veroorzaken. Concentraties van L-ascorbinezuur variëren per formule, waarbij 10-20% de beste waarde is voor maximaal profijt voor de huid.

L-ascorbinezuur is een gemakkelijk verkrijgbare en betaalbare vorm van vitamine C. Naast irritatie kan het echter ook zonnegevoeligheid veroorzaken en oxideert het snel bij blootstelling aan licht en lucht. Donkere glazen verpakkingen met luchtbeperkende pompen kunnen helpen de formules stabiel te houden.

Natriumascorbylfosfaat (SAP)

Natriumascorbylfosfaat (SAP) is een minder krachtige versie van ascorbinezuur, maar biedt nog steeds veel teint verhelderende voordelen (aanpakken van pigmentvlekken). Deze vorm van vitamine C zet zich om in ascorbinezuur zodra het op de huid wordt aangebracht, waardoor het minder intens is maar ook minder irriteert, wat essentieel is voor de gevoelige huid. SAP vermindert de talgproductie, wat een veel voorkomende oorzaak van acne bestrijdt.

Samen met de volgende drie soorten vitamine C is SAP stabieler dan L-ascorbinezuur, dus je hoeft je minder zorgen te maken over blootstelling aan licht en lucht tijdens het bewaren.

Vitamine C serum voor een huid met meer talgproductie en/of acne:

VITA C concentrated serum van pHformula.

 

Magnesium Ascorbyl Fosfaat (MAP)

Net als natriumascorbylfosfaat (SAP) is magnesiumascorbylfosfaat (MAP) een andere zachte en stabiele vorm van vitamine C die wordt omgezet in ascorbinezuur zodra het in contact komt met de huid. MAP en andere mildere vormen van vitamine C worden vaak gecombineerd met andere antioxidanten en huid verbeterende ingrediënten om de doeltreffendheid ervan te vergroten, zoals vitamine E, ferulinezuur, vitamine B en hyaluronzuur.

Als acne een probleem is dat je wilt aanpakken, voorkomen de ontstekingsremmende effecten van MAP de oxidatie die zwarte punten (comedonen) veroorzaakt, terwijl de antioxiderende eigenschappen van het ingrediënt acnelittekens behandeld.

Mijn favoriete producten met MAP:

Source C+ serum van Renophase

Ascorbyl Glucoside

Deze in water oplosbare vorm van vitamine C is stabiel en wordt goed geabsorbeerd, waardoor de verhelderende eigenschappen (pigment) goed in de huid kunnen doordringen. Ook deze vorm is minder krachtig dan L-ascorbinezuur, maar ook milder en geschikt voor alle huidtypen.

Aangezien ascorbyl glucoside in water oplosbaar is, is de meest doeltreffende methode om het in serums te verwerken. Maar omdat het stabieler is dan L-ascorbinezuur, kun je deze vitamine ook vinden in lotions, crèmes en reinigingsmiddelen. Deze vorm van vitamine C is ideaal voor wie een doffe teint wil opfleuren.

Ascorbyl tetraisopalmitaat

Ascorbyl tetraisopalmitaat is een andere olie oplosbare vorm van vitamine C met een uitstekende absorptiesnelheid, die de collageensynthese en antioxidantbescherming op een diep niveau ondersteunt. Ascorbyl tetraisopalmitaat verbetert ook de huidtextuur en onderdrukt UVB-geïnduceerde huidpigmentatie, waardoor uw huid er jeugdiger uitziet.

Mijn favoriete producten met ascorbyl tetraisopalmitaat:

Environ:

Mela Even cream Vitamine, A, C, E Body oil (Forte), en alle Cq serums en de Defence cream.

Hoe Vitamine C gebruiken in je huidverzorgingsritueel?

Serums zijn het beste systeem om vitamine C af te geven, omdat ze het meest geconcentreerde huidverzorgingsproduct zijn. En omdat ze direct na het reinigen en de toner worden aangebracht, krijg je een maximale opname.

Hoewel je het zeker ‘s nachts kunt gebruiken, is vitamine C ongelooflijk effectief als serum voor overdag. Het hoge gehalte aan antioxidanten bestrijdt vrije radicalen van Uv-stralen en luchtvervuiling gedurende de dag. Vergeet niet dat vitamine C je zonnecrème niet kan vervangen, maar wel de bescherming tegen zonlicht kan versterken.

Als je jezelf afvraagt welke vorm van vitamine C het beste is voor jou, geef me dan een seintje. Ik adviseer je graag.

This Post Has 0 Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Back To Top